İşlerim bozuldu, para kazanamıyorum, piyasada kriz mi var?
İşlerim bozuldu, para kazanamıyorum, piyasada kriz mi var?
Merhabalar;
Kurumsal firma olabilmek adına yazdığımız yazılarımızın yanında, kurumsal olamadan ticaretin dişlileri arasında sıkışan esnafa yönelik uyarı niteliğinde bir girizgah yapalım dedik.
Klasik ticarette, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde genelde yaşanan alışılagelmiş problemler vardır. Bunlar sırasıyla, personel yetersizliği, satış pazarlama eksikliği ve bunlara bağlı olarak dolaylı kriz dönemleri.
İşlerinizde bir bozulma söz konusu ise bu bozulma aslında işinizin gelir üretebilme yeteneği olan fakat bu süreçte sağlıklı gidişatın bozulması anlamına gelir. Bu netice bize problemin yaptığımız işte değil diğer olası etkenlerde olduğunu fısıldar. Biz teşhis süresine öncelikle karar merci olarak kendimizi koymalıyız.
İşimize gereken önemi veriyormuyuz?
İşimizin başında, kontrolü sağlıyormuyuz?
Doğru kişilerlemi devam ediyoruz?
Problem üretimdemi ? Satıştamı ? Muhasebedemi ?
Bu soruların cevabını doğru şekilde araştırmalı ve gerçekçi bulgularla teşhisimizi koymalıyız. Şayet problem bizde ise rehabilite olmamız gereken her türlü iyileştirici sürece kendimizi götürmeli ve doğru tedaviye kendimizi teslim etmeliyiz.
Problem üretim safasında ise bu bilgi bize geçmişe dönmemiz haberini veriyordur. Çünkü işlerimiz eskiden iyiydi ve şimdi bozuldu, buda üretimde eski kalifiye personelimiz ile yeniden çalışmaya başlamamız gerektiği mesajını veriyor.
Problem pazarlama ve satış ağımızda ise ya revize etmeli yada doğru analizlerle pazarlama ağımızı güncellemeliyiz.
Sorun muhasebe kaynaklı ise ve finans problemlerimiz oluşmaya başlamışsa, öncelikle gelir gider dengesine odanaklanmalı ve bu dengenin mihenk taşı olan biz yönetimine acilen baş vurmalıyız. Kendimizi yönetemediğimiz müddetçe problemleri yok etmek bir yana her geçen gün daha büyük problemelere kapı açmayı alışkanlık haline getirebiliriz.
Elbette üretim, satış ve satış sonrası alanında çalışan personelimize doğru eğitimler aldırmalı ve her geçen gün alanında uzmanlaşan bir personel ktilemiz olması için bizde çaba göstermeliyiz.
Şayet firmamız küçük esnaf statüsünde ise, bir veya beşten az kişi ile çalışıyorsak bile yukarıda bahsettiğimiz aşamalar dikkate alınmalıdır.
Tek kişilik bir ordu olabilirisiniz. Talip olduğunuz veya hayatın size uygun gördüğü bu çoklu kuvvet oluşunuzda aynı yükümlülüklerle mücadele etmelisiniz. Kendinizdeki eksikleri belirleyip hızlı bir şekilde gidermelisiniz.
Aksi taktirde kaybetmenin alafıranga döngüsünde yaşlanır gidersiniz.